Press Clipping

 • 17.11.2014
  Patrijarh Kiril u Beogradu:„meka moć“?

  Završena je poseta Patrijarha moskovskog i sve Rusije Kirila Srbiji. Neke rezultate – i ne samo oni koji se direktno odnose na naše pravoslavne veze – rezimiraćemo sa Nikolom Kneževićem, predsednikom Centra za istraživanje religije, politike i društva.

  Gospodine Kneževiću, da li je novembarska poseta patrijarha bio isto tako uspešna kao oktobarska poseta Predsednika? U to se nadao ambasador RF u Srbiji Aleksandar Čepurin...

  Svakako da je poseta Njegove svetosti bila veoma uspešna i u jednom duhu bratskih i hrišćanskih odnosa dve pomesne Crkve. Rekao bih čak i uspešnija jer poseta Patrijarha nije bila opterećena nekim političkim i ekonomskim pitanjima.

  Sa druge strane, u intervjuu za list Danas, patrijarh Kiril je izjavio da politika koju vode srpsko i rusko rukovodstvo ne treba da se odvaja od želja naroda, pa i episkop bački Irinej još pre dolaska poglavara RPC najavio je razgovore ne samo o pitanjima hrišćanskog sveta, već sveta kao takvog. Da li to omogućava da se poseta tumači kao još jedan pokušaj Moskve da ojača političke odnose sa Beogradom?

  Mislim da izjava ipak nosi jednu političku konotaciju, na neki način sugeriše u kom pravcu treba da se kreće srpska politika i nekako govori u prilog tezi da ta poseta nije slučajna. Rekao bih da se radi o politici meke moći. Želja naroda je pokazana na zadnjim izborima i ona se kreće u pravcu evrointegracija i ne bih rekao da je to protivno ruskim interesima, sudeći po izjavama iz Kremlja. Mišljenja sam da bi Srbija trebalo da pronađe način da u ovom predhladnoratovskom stanju Zapada i Rusije, iskoristi svoje dobre odnose sa obe strane, da se istakne kao jedan posrednik i time da osnaži svoju geopolitičku ulogu.

  Patrijarh Kiril takođe je ukazao na probleme sa kojima se suočava srpsko stanovništvo na Kosovu, između ostalog, na odsustvo slobode kretanja. Da li SPC i RPC mogu da utiču na situaciju, uzimajući u obzir snažnu političku podršku projekta nezavisnog Kosova?

  Ta izjava Patrijarha Kirila je veoma važna. U svetskoj javnosti bi treba lo što više naglašavati težak položaj srpskog naroda na Kosovu, naročito Srba u enklavama. Zajednički napori dve crkve mogu da utiču na poboljšanje ove situacije i mislim da bi jedan od načina tih napora bio mirovni aktivizam u smislu razvijanja dijaloga sa islamskom zajednicom ka Kosovu radi izgradnje poverenja između Albanaca i Srba, ali i boljeg tretmana vlasti u Prištini prema srpskom narodu na Kosov u, koji sada nikako nije dobar. Mislim da je to nemoguće raditi bez podrške hrišćanskih crkava na Zapadu, koj e bi bili zainteresovan e da pomognu oko te vrste dijaloga. Jer crkve su na neki način i mirovne institucije.

  Koji od mnogobrojnih događaja u okviru posete patrijarha Kirila vam se učinio posebno značajnim?

  Možda liturgija koja je održana u nedelju je bila svojevrsni triumf sabornosti ruskog i srpskog naroda. Hteo bih posebno da izdvojim jednu izjavu Patrijarha Kirila o Evropi koja je izgubila svoj hrišćanski identitet. Mislim da ima mnogog istine u tome, obzirom na stanje u EU, koja u mnogim svojim institucijama kreće se preko jednoj radikalnoj sekularizaciji. To je ono što uvek treba naglašavati.

  Izvor: Glas Rusije

Komentari