Press Clipping

 • 25.05.2014
  RTV: V Nedeljković: Mediji širili moralnu paniku

  NOVI SAD -

  Šefica Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dubravka Valić Nedeljković ocenila je danas da je veliki broj medija u Srbiji izveštavanjem o poplavama zapravo širio moralnu paniku.

  Valić Nedeljkovićeva je na naučnom skupu na skupu "Uloga medija u normalizaciji odnosa na Zapadnom Balkanu" u Novom Sadu kazala da su mediji proteklih dana bili "preplavljeni poplavama" i da je jedan deo njih izveštavao senzacionalistički.

  Prema njenim rečima, čak je i javni servis izveštavao o tome kako se ovakve poplave u Srbiji nisu desile u proteklih 500 godina, iako je jasno da ni izbliza ne postoje meteorološka merenja za toliko dugačak period.

  Dubravka Valić Nedeljković je ocenila da mediji nisu imali ni kritičan odnos prema izjavi predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da se ovakve poplave ne pamte u proteklih hiljadu godina, kao i da je reč o poplavama "biblijskih razmera".

  Puhovski: Mediji se ponašaju kao manipulatori

  Profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu Žarko Puhovski ocenio je danas da Zapadnog Balkana često imaju manipulativnu ulogu.

  "Mediji se često ponašaju isključivo kao proizvođači stvarnosti i vesti, umesto da budu posrednici, ako se već nazivaju medijima", rekao je Puhovski.

  Ta praksa je nasleđena iz vremena pripreme ratova u Jugoslaviji, kada su mediji bili proizvođači simbola, koji su potom postajali borbeni pokliči, rekao je Puhovski.

  "Iako do 1991. godine nikada u istoriji nije bilo sukoba između Srba i Hrvata, mediji su proizvodili sliku da su ti sukobi tradicionalni kroz vekove, pa je tako i mržnja između Srba i Hrvata navodno bila tradicionalna. Oni su proizvodili govor mržnje", rekao je Puhovski.

  Ocenio je da mediji danas opet manipulišu, ali sada pojmovima "evropski", "evropeizacija" i drugim.

  Žarko Puhovski je ocenio da su službeni sadržaji školskih udžbenika u regionu nevažni: "Između laži koje su slušali u školi, i laži koje su slušali kod kuće, mladi ljudi su početkom devedesetih godina prošlog veka izabrali laži kod kuće. Familijarne laži su pobedile državne laži", rekao je Puhovski.

  Knežević: Pojedini sveštenici raspiruju mržnju

  Predsednik Centra za istraživanje religije, politike i društva Nikola Knežević izjavio je danas da pojedini sveštenici i verski velikodostojnici iz različitih religijskih zajednica često ideologizuju religiju i učestvuju u stvaranju etničkih tenzija i diskriminacije.

  Knežević je na naučnom skupu u Novom Sadu rekao da je rečnik tih sveštenika i verskih velikodostojnika pun nacionalističko-ideološkog naboja i kreiranja antagonizama.

  "Veoma često je to upućeno protiv neke manjinske grupacije, bilo etničke, verske ili seksualne", kazao je Knežević.

  Dve naučne konferencije se održavaju danas i sutra povodom 60. godišnjice postojanja Filozofskog fakulteta i deset godina postojanja njegovog Odseka za medijske studije.

Komentari